Βάνα Σύψα

Βάνα Σύψα

Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Βάνα Σύψα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, έχει μεταπτυχιακό στη Βιομετρία από το University of Reading (Μ. Βρετανία), διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευθεί στην Επιδημιολογία Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College (Μ. Βρετανία).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων, τη χρήση μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη τους και την εφαρμογή παρεμβάσεων για την HIV λοίμωξη και τις ιογενείς ηπατίτιδες σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Διατέλεσε Πρόεδρος της International Society for Clinical Biostatistics τα έτη 2019-2020. Έχει προσκληθεί ως ειδικός από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το European Centre for Disease Prevention & Control (ECDC), το European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction (EMCDDA) καθώς και από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιάσει το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.